Nyhet -
Ny teknik ger bättre underlag för trygghetsvandringar
Konceptet med Trygghetsvandringar tog sin början i Göteborg för drygt 10 år sedan och sedan dess har begrepet spridit sig långt utanför stadens gränser. Nu lanserar GöteborgsLokaler tillsammans med bland annat Tryggare Sverige och Göteborgs Universitet en helt ny trygghetsapp.
Tanken med appen är att effektivisera och underlätta arbetet med trygghetsvandringar. Via Google Maps laddar användaren ner en karta över det område som omfattas av den planerade trygghetsvandringen. Sedan läggs rutten enkelt upp på kartbladet. Med hjälp av applikationen skickas e-mail med inbjudan till vandringen.
Inför trygghetsvandringen laddar deltagarna ned applikationen till sin mobiltelefon eller läsplatta. Under vandringen använder de applikationen för att själva skriva kommentarer och ladda upp foton. En GPS-funktion fogar bilder och kommentarer till rätt avsnitt av rutten. Materialet lagras i en databas och ställs sedan automatiskt samman till en rapport. Denna hantering spar tid och pengar, säkerställer att alla synpunkter kommer med och underlättar därigenom genomförande och uppföljning av åtgärder.
En av initiativtagarna bakom framtagandet av appen är filosofie doktor Gabriella Sandstig som under flera år forskat på människors upplevelser av otrygghet i stadsrummet.
– Jag är väldigt nöjd med hur arbetet har fortlöpt. Min förhoppning är att fler kommuner börjar använda sig av appen och att vi på så sätt får fram ett gediget forskningsunderlag för framtiden, berättar Gabriella Sandstig
Appen skapar också större flexibilitet genom att den enskilde kan genomföra sin trygghetsvandring när det passar honom eller henne, under en förutbestämd tidsperiod. Detta medför att fler kan bidra till att öka tryggheten i sitt närområde.
– Vår förhoppning är att applikationen ska bidra till att förbättra och förenkla genomförandet av trygghetsvandringar och samtidigt stärka medborgardialogen, säjer Bo Säljö, säkerhetschef på GöteborgsLokaler.
Ytterligare upplysningar: bo.saljo@goteborgslokaler.se
Bildtext: Omar Shawki från Gårdstensbostäder, Gabriella Sandstig från Göteborgs Universitet, Thomas Ahlskog från Stiftelsen Tryggare Sverige, Bo Säljö från GöteborgsLokaler och Mats Carlsson från Familjebostäder får en demonstration i hur Trygghetsappen fungerar i praktiken.