Gå direkt till innehåll
Illustration GöteborgsLokalers bostadsnära handelsplatser
Illustration GöteborgsLokalers bostadsnära handelsplatser

Nyhet -

15-minutersstaden – finns delar av den redan i Göteborg?

Det pratas mycket om 15-minutersstaden inom stadsutveckling just nu. 15-minuters-staden innebär att det mesta av våra vardagsbehov och rekreation finns inom 15 minuters gång- eller cykelavstånd från boendet. Till exempel skola, grönområde, kultur, idrott, butiker, restaurangeroch service. Att just erbjuda lokaler till vardagsnära handel och service ingår i GöteborgsLokalers grunduppdrag. Dessutom skall våra lokala stadsdelstorg fungera som trivsamma mötesplatser.

GöteborgsLokaler förvaltar bostadnära handelsplatser i de flesta av Göteborgs stadsdelar. I många fall utgör stadsdelstorgen knutpunkten för lika stort invånarantal som i en mindre eller medelstor svensk stad. Stadsdelstorgen spelar en viktig roll i att erbjuda ett gott vardagsutbud och på så sätt minska behoven av fossila persontransporter inom staden. 

– Coronapandemin har medfört att människor i större utsträckning rör sig i sitt närområde. Boende uppskattar en välfungerande lokal handelsplats och vi ser många positiva effekter som skapas genom minskad pendling, minskade utsläpp och ökad vardagsmotion säger Karin Ahlström Ullbro, kvalitets- och hållbarhetsansvarig på GöteborgsLokaler. Att dessutom kunna få en pratstund med någon på torget är en extra bonus.

Många länder tittar på att skapa 15-minutersstaden

Många städer i världen jobbar med att skapa 15-minutersstaden, exempelvis Ottawa, Milano och Paris.

Borgmästaren i Paris, Anne Hidalgo, har satt målet att det inte ska ta mer än 15 minuter på cykel för de flesta invånare i tvåmiljonersstaden att ta sig från hemmet till de viktigaste platserna, som jobbet, skolan och mataffären. I Paris gör man exempelvis om kvartersgator till öppna torg och skapar fler gröna ytor. Stadens ytor och lokaler utnyttjas på olika sätt vid olika tider på dagen och staden satsar stort på en god infrastruktur för cykling.

– Det finns mycket i tanken om 15-minutersstaden som påminner om en mer hållbarhetsinriktad version av ABC-staden (Arbete, Bostad, Centrum - modell för stadsplanering under 1950-talet.) Många av GöteborgsLokalers handelsplatser har kommit till under den perioden då ABC-staden var modellen för stadsplanering, säger Robert Hörnquist, VD på GöteborgsLokaler.

Hur bidrar GöteborgsLokaler redan idag till 15-minutersstaden?

Här är några exempel på hur GöteborgsLokaler bidrar till 15-minutersstaden:

  • Stadsdelstorgen finns nära där göteborgaren bor.
  • Torgen har ett varierat utbud av butik, restaurang, vårdcentral, apotek, tandläkare, second hand, gym, m.m. Dvs handel och service vi behöver i vår vardag.
  • Genom att ha sin handel och service nära där man bor, minskar persontransportsbehoven.
  • På stadsdelstorgen finns uteserveringar för möten och folkliv.
  • Vi ser till att det finns grönskande planteringar och träd.
  • Flera gånger per år planterar vi med säsongens blommor i torgens krukor och planteringar.
  • Det finns gott om sittplatser på torgen för möten och vila.
  • Vi arrangerar årligen (under ett normalår) ca 60 evenemang på handelsplatserna, alltifrån loppisar till julfiranden, bondens marknad och schackturnering. Dessa är kostnadsfria och tillgängliga för alla.
  • På stadsdelstorgen finns cykelparkeringar för att underlätta för de som cyklar till handelsplatsen.

Vad skulle behövas för att komma ännu närmare en 15-minutersstad i Göteborg?

Även om vi i Göteborg har en god bas i de lokala stadsdelstorgen som finns och i grunden tankarna kring ABC-staden,finns det mer att göra.

– Vi skulle gärna se att cykelbanor till torgen uppdateras och byggs ut. Det skulle också vara roligt att se mer odling och grönområden runt torgen vilket skapar något att samlas kring och som minskar buller, damm och kan ge svalka vid varma sommardagar, säger Karin Ahlström Ullbro.

En av tankarna kring 15-minutersstaden är hur en plats kan användas till flera olika syften. Till exempel kan samnyttjande av lokaler öka, där flera olika aktörer vid olika tider på dygnet/veckan delar på samma yta för att öka resursutnyttjandet och ge ett ännu mer varierat utbud.

Vad skulle du kunna se för samnyttjande av en yta? Vi vill gärna höra dina tankar. Maila gärna till vår hållbarhetsansvariga karin.ahlstrom-ullbro@goteborgslokaler.se.

Ämnen

Kategorier

Kontakter

Pia Johnson

Pia Johnson

Presskontakt Marknads- och kommunikationschef 031-33 50 120, 0709-649 120